måndag 21 januari 2008

Entreprenörer, Jante och självkänsla

Ett inlägg till sedan allvar.
Malou i morse intervjuade en ung 27-årig entreprenör vid namn Charlie Hansson. Han borde bli Årets Svensk tycker jag och har ni möjlighet kolla in inslaget på TV4 hemsida.
Charlie kommer från social grupp tre med hemlös pappa och långtidssjukskriven mamma. Idag är han miljonär och driver två IT-företag.
Ok. Det kunde ha varit à la amerikansk framgångssaga men det är det inte. Killen är sympatisk, enkel, har enligt mig rätt inställning till pengar. Han drivs inte av dem allena. Han säger så mycket vettiga saker, han har en sån vettig attityd.
Ja, se för er själva.
Börjar sedan fundera på två myter om Sverige: att det skulle vara fult att tjäna pengar och Jante-lagen.
Om vi börjar med pengar. Som så mycket annat tar vi efter med hull och hår vad som händer i USA. Under en lång tid har det inte varit fult att tjäna pengar i Sverige. Det verkar ju vara folks största drivt! Pengar, status och utseende.
Hör jag en gång till någon påstå att det är fult att tjäna pengar i Sverige så skriker jag rakt ut. Det gäller inte längre! Se dig omkring. Bara för att vi har ett skattesystem som behövs för att över huvudtaget driva spillrorna av folkhemmet, betyder det inte att pengar är fult. Kräva skatt är inte likvärdigt med att du inga pengar bör tjäna. Pengar i sig är inte särskilt användbara bara när de rullar.
Ibland undrar jag inte om det är en konspiration uppifrån som har sipprat ned till oss, för att vi ska rösta på det som gagnar dem som redan har. Fundera på det...
Åsså har vi denna Jante. Denna Jante.
En del vi gärna tro att det har att göra med Socialdemokraternas politik genom åren. Det är en lättfotad förklaring i så fall.
Tänker man vidare inom konspirationsteoriernas värld funderar jag om inte även det är en idé kommen uppifrån. En önskan från den övfre klassen att hålla fotfolket i schack. Det är arbetarklassen som inte ska tro sig om nåt. Det är en inställning som aldrig har gällt det övre skiktet men gagnat dem när det har gällt de andra. Oss andra kanske jag ska skriva.
Eller så är det så att ju jämnare, mer jämnställt ett samhälle är desto tydligare blir skillnaden när någon sticker ut, lämnar sin post, lyckas förverkliga något hos sig själv.
I vissa kulturer, förhoppningsvis i forna tider, tog ma ihjäl den ena tvillingen om sådana föddes bara för att de inte skulle jämföra sig med varandra.
Avundsjuka är inte svenskt alena.
Det är en mänsklig drift vi måste lära oss att hantera och använda oss av.
Det är lite snurrigt nu...

1 kommentar:

Anonym sa...

Vart kan man se intervjun - och vem är denne Charlie?