måndag 11 februari 2008

Linda Rosings bröst har egen lön!

Linda Rosing sitter hos Malou (kollar gamla avsnitt på nätet). Jag vet, alla tycker än det ena än det andra om den här stackars tragiska (för det verkar hon onekligen vara) människan. Nu sitter hon i studion och läser högt ur sin bok, ett citat från sin dagbok skriven när hon var tolv år. Hon blir mobbad på skolgården: de kallar henne för plankan och man kan ju gissa varför.
Detta är ett exempel som har satt sin prägel på hennes fixering på de egna brösten.
OK.
Lite senare efter att hon ha berättat att hon har opererat sig två gånger och vill göra en till korrigering, frågar Malou lite försiktigt att vore det inte bättre med terapi för att få bukt med det svarta hålet som onekligen finns kvar i själen.
En bit in i förklaringen säger hon: "Det har absolut inte med det att göra. Det har med fåfänga."
Well hallå.
Hon pratar att hon älskar plastikkirurgi, att hon är beroende av det, att man får en kick av det.
Hör hon inte själv hur det här låter?
Och hon är så ensam. Säger hon själv. Det är nåt sorgligt över den här människan.
Varför ska de där snoriga grabbarna ha mandat att vara auktoritet i hennes liv och säga vad hon har för värde vid tolv års ålder - som sätter prägel på hela hennes vuxna liv. Till och med relationen med hennes äldsta barn är präglad av detta - på ett eller annat vis.
Kan någon säga rakt ut: sluta operera er! Det är fult. Både estetiskt och innehållsmässigt. TRAGISKT.
Dessutom: en operation kostar runt 50 000 kr. Hur har hon råd? Gör nåt vettigt med pengarna! Boosta dig själv på annat vis.
Fast å andra sidan - det är väl hennes beslut. Men så länge folk vill för öppen ridå diskutera till exempel sina bröst och hoppas att det gagnar den egna karriären, inbjuder man faktiskt motreaktioner.
Jag tycker det var tramsigt & tragiskt att vi från mitten av 90-talet bara förväntades svälja argumenten runt denna lavinartade aktivitet. Att man alltid bemöttes av "jag gör det för min egen skull"-argument som egentligen bottnade i andra trasiga sidor hos "operatörerna".
Jag tycker det hänger ihop med hela porridealet som växte fram under den här tiden. Betänk bara för en liten stund vilka pengar som är i omlopp och vem som tjänar på att Lisa i Motala tar ett lån för att pumpa bysten så ointressanta grabbar i stan tycker att hon är värd att dreglas efter.
Varför skall vi ständigt bli definierade baserat på det motsatta könets sexuella upphetsning?

Inga kommentarer: