torsdag 13 december 2007

Westend star

En ny serie har börjat på TV3 - Westend star. Man letar (suck) efter en ny musicalstjärna som skall medverka i "Spamalot" i London. Det är Eric Idles musical-projekt baserat på Monty Pythons "Holy grail".
Halkade in på programmet igår. Och fastnade.
Det som verkligen skiljer de här uttagningarna från Idol är avsaknaden av sågning. Det finns inga rappa kommentarer, inga himlande med ögonen, inga elaka ord. Men här finns inga galningar heller å andra sidan. Men det är minst lika intressant. Bara det är intressant nog.
I juryn sitter en regissör, en sångpedagog och skådespelaren Reuben Salmander. Alla är uppmuntrande och tar sig tid till lite coaching. Juryn kollar om personen kan ta regi och låter henne ta om efter några ord och samtal.
Alla är glada när de går därifrån. ingen gråter och alla känner att de har gjort sitt bästa och att atmosfären inne på teatern verkar vara den allra bästa. Det är nästan som man själv vill ställa sig upp. Jag kan! Jag kan!
Man säger klart och tydligt: du är kanske inte vår Lady in the Lake (som rollen heter) men det betyder inte att du inte klarar en annan roll i framtiden.
Man letar ingen särskild: hon behöver inte ha något särskilt utseende men stark personlighet, stpr röstvolym och burleks humor i ögonvrån.
Det är så fascinerande att se denna uttagning. Det är något helt annorlunda. Man leder en seriös audition för en seriös, redan utstakad roll.
Inför den här uttagningen har man letat igenom Sverige precis som i Idol. Auditions i olika städer runt om i landet har genomförts av ett superproffs på banan. En engelsman som jobbar enbart med casting har farit runt och dammsugit. Han har spelat in, suttit vid monitor, uppmuntrat och coachat fram de vi nu ser på TV.
Inga freaks. Inga halvtaskiga, falsksjungande wannabees.
Visst kan det vara småunderhållande menIdol-konceptet men det här känns ärligare och på riktigt.
Kanske är det så att den som blir den nya Lady in the lake, på en musicalscen i London, kommer att lyckas hålla en karriär på flyt. I längden.
Hoppas TV4 sneglar på Tv3 och ser hur en uttagning kan gå till.
Jag tittar vidare.
I övrigt undrar jag varför jag har missat att betala vissa räkningar. Hur går det till? Jag är ingen sån!
Julen närmar sig med skrämmande steg. Återigen ska en väska packas och jag avskyr det - verkligen.
Jag skulle aldrig vilja "resa i jobbet". Huga så trist! Jag skulle sakna min katt, dator, TV och säng. Min vrå och min borg.

Inga kommentarer: