fredag 28 december 2007

Biståndsenheten i Boden suger!

Såg "Stjärnorna på slottet" igår med stor behållning. Det verkar vara så att de har varsin dag att förfoga över, både aktivitet och utrymme. Igår var det Britt Eklands dag.
Hon är intressant. Eller hennes liv är intressant. Det har snurrat turbofort och emellanåt verkar det ha varit blåsigt rentutav.
Det som var trist att se var hennes uppblåsta läppar. Fanns typ ingen anledning för att fixa till dem. Bilder från förr visade en otroligt snygg kvinna, både som ung och mer i "mogen" ålder. Så varför göra sig fulare?
Magnus Härenstam var lite pojkaktigt fumlig (rar) och Jan Malmsjö busigare än vad jag hade trott.
Har du möjlighet - se programmet. Nästa gång är det Magnus dag.
***
Bodens kommun är väl varken bättre eller sämre än någon annan plats i Sverige. När det gäller hemvårdsapparaten för gamlingar, faller det gärna mellan stolarna och extra känsligt så här i juletid. En person som jag känner till håller på att tackla av rejält. Personen bor ensam i en lägenhet, har inga anhöringar och har rundat åttio år. Strax innan jul fick personen i fråga ett medicinskt problem. Jodå, medicin fick personen men lämnades sedan åt sitt öde. Svag och eländig, blir det både si och så med både mat, hygien och medicinering.
På biståndsenheten har man tagit jul och spillrorna av vårdapparaten står handfallen när personen i fråga - precis som många andra gamlingar - inte vill in i nån åtgärd. Saken är den - gamlingar vill inte vara till besvär men de vill ha hjälp även om det kommer ett "nej" ur munnen när du frågar.
Nu börjar det bli värre och värre. Det medicinska problemet har utökats. Det här kan sluta riktigt illa innan han får adekvat hjälp.
En annan person som jag känner, som varken är släkt med den sjuka personen eller känner denne särskilt väl, tittar till sjuklingen av ren desperation då ingen på kommunen verkar bry sig!
När jag hör allt detta blir jag förbannad och förtvivlad. Det här är ju inget ovanligt, åh vad det hade känts bättre om det ändå hade varit så.
Jag ropar: "gå till tidningarna". Ja, visst löser det sig då. Det har vi ju sett prov på. Det löser sig för Agda, Sven, Märta eller Olof. Men någon verklig förändring i systemets struktur blir det inte förrän man bestämmer sig för att se till HELHETEN. Kan vi sluta lägga ut bitar av oss själva på entreprenad?
***
Annars är jag glad att jag är hemma igen. I mitt liv. Hur tråkigt det än nu kan vara emellanåt så är det mitt och delar av det är frukten av mina egna beslut. Framför allt så är det ljusare på morgonen. Vilken skillnad! Jag hade glömt.

Inga kommentarer: