torsdag 6 december 2007

Politiska snuskgubbar

Loggar in på min blogg och upptäcker att allt är på engelska. Inte det jag själv har skrivit och det ni ser utan allt runtikring. Hur går det till när nåt bara hoppar ur? Och inte går det att ändra på...
Som när jag monterade min nya DVD och hela skärmen var rosa/magenta. Det i dafaultläge från fabriken. Vem faaan vill ha en skärm som är rosa? Lyckades efter många svordomar och ett skrik rakt ut hitta knappen. Märk väl: det stod inte "om du inte vill ha rosa skärm, tryck på x-knappen" det stod nåt annat obegripligt och jag bara tryckte i vild förtvivlan.
Inte var det en kvinna som skrev den instruktionsboken.
***
När jag var elva år drabbades Sverige av braskande nyheter som snabbt fick namnet Geijeraffären, en bordellhärva av historiska mått. Det var nåt man hörde talas om när pappa insisterade på att få se Rapport och Aktuellt, när man själv ville se nåt annat. Då var jag för liten.
Nu seglar historien upp till ytan igen.
På bordellen fanns bland annat två flickor i endast 14 års ålder. Nu som vuxna kvinnor träder de fram och vill ha ersättning från staten för den mörkläggning som följde avslöjandet. Hela historien har onödigt att påpeka skapat ett lidande som har följt dem hela deras vuxna liv.
Ni har säkert hört historien på TV eller kommer att höra det under dagen. Frågan som ligger på bordet är om det verkligen förekom en mörkläggning och om de utpekade politikerna verkligen varit kunder hos de minderåriga prostituerade tjejerna.
Själv behöver jag ingen bevisning. Jag är helt säkert på att det har skett. Varför skulle svenska politiker vara mer moraliska i en sån här fråga än till exempel engelska?
Men jag förstår att jurister och annat löst pack måste följa den vanliga proceduren. Man hade bara hoppats på att de skulle ha gjort det då det begav sig.
I TV-rutan i morse satt en journalist som jobbade under den här tiden och han berättade hur tandlösa hela journalistkåren hade varit och hur Peter Bratt (en kollega) fick bära hela hundhuvudet när artiklar drogs tillbaka och dementierna från politikerna i fråga haglade.
Idag menar han att journalistkåren hade varit mer aggressiv och pressat fram mer solida bevis i frågan.
Han talar också om en anda som låg över hela samhället.
Jag tänker på män med makt och pengar som hålelr varandra om ryggen. Kanske gick domare, åklagare och poliser till samma bordell.
Förresten - två av de utpekade politikerna var Palme och Fälldin.
Grattis, gubbjävlar!

Inga kommentarer: