onsdag 5 augusti 2009

5 aug Robin Hood and his merry men

Åker du till Spanien, måste du du köpa en muskelavslappnande spray som heter Relax. Jag klarar mig inte utan den. Så fort säsongen drar igång, ska jag uppsöka en naprapat igen.
För det gör ont. Funderar på att lägga mig på sidan på spikmattan, med den onda axeln omlindad av spikar.
Vilket konstigt liv vi lever. Modernt? Galet!

Igår, på kvällen krälade jag runt bland mina kuddar och tittade på Robin Hood-serien. BBC borgar ju alltid för kvalitet. Men inte alltid. Om man säger så.
Nånstans har jag läst att det här skulle visst vara en storsatsning från deras sida.
Kan ju inte vara sant.
En kvalitets-test när det gäller historiska filmer och serier är ringbrynjorna. Om dessa består av metallringar - ja, då kan du ge dig på att man har lagt ned stålar och ansträngning. Om det däremot består av TYG av glest stickat silver/svart tråd... Då vrider jag mig av Xena-the warrior princess-utslag.
Jag skulle kunna acceptera detta om ringbrynjorna inte var i närbild. Men närbilder är oundvikliga och mycket avslöjande.
Nåväl. Taskiga dräkter kan väl accepteras, för mind you, jag är ingen så kallad period policewoman. Jag accepterar ganska mycket bara det finns feeling, bra story, godkänd casting och vettiga repliker. Då kan jag till och med tugga i mig krossad sammet!
Jag vet varför jag hoppade av serien när den gick på TV. Alldeles i början av avsnitt numero ett, när Robin och hans alltid hungrige kamrat Much (han har inte testat bacon & ägg, det märker ju jag) är på väg hem till Locksley, efter korståg, passerar de en gård. I utbyte mot mat givetvis, ska de hjälpa karln att gräva nåt dike. Givetvis har han en blond dotter med risig 80-tals permanent, taskiga SCA (medeltidsföreningen jag var med i)-nybörjarkläder och alldeles för mycket, modern make-up. Isadora-mascaran ligger tjock. Kajalen likaså.
Där försvann jag. Och det var INNAN jag såg Guy of Gisborne. Då hade jag stannat.
Toppen på moset: Hela den scenen avslutas med att Robin H & bruttan hånglar, pappan blir galen och så lite handgemäng.
Kvalitet?
Skulle inte tro det.
Det som stööööööör mig alldeles nåt så ofantligt - och nu talar vi om the big picture, inte bara den här serien - är att hur man konstant behandlar medeltiden och riddaromantik. Så fort man tar sig in i renässansen och vidare, då lyckas man minsann producera filmer med vettig handlig, ränkspel, intriger, romantik, spänning, storpolitik och allvar. Men innan dess... nä, då är det bara Robin Hood and his merry men.
Tjejer som skall räddas hit & dit, ondeskefulla, endimensionella sheriffer, klantiga soldater, ointressanta, platta bybor och ritsch-ratsch-fillebom-bom-bom!
Hoppas stort på att Russell Crowe kan sätta en ny agenda. När kommer den förresten?
Det enda och då menar jag vad jag säger, det enda som gör att jag härdar ut är Richard Armitage. Ni gissade rätt. Och han väger upp mycket - om man säger så. Hoppas han får mycket betalt.
Jag tittar vidare. Sen blir det "Spooks". Jepp! Han är med, även där. Colin Firth och David O´Hara är nu helt ute ur bilden.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Daarling, jag har bunkrat Relax sprej för den närmaste 2-årsplanen. Det räcker till dig oxå om du behöver mer.
S

Anonym sa...

Åh tack, datorvärlden och därmed min är räddad!