onsdag 5 augusti 2009

5 aug Omega-3 och omega-6

Kopierar text direkt från Annika Dahlqvist. Intressant om Omega-3 och omega-6. Reder ut begreppen, för den som vill veta.

Överskott av den fleromättade fettsyran omega-6 orsakar inflammation i kroppen, inte minst i tarmen.Inflammation i tarmen innefattar bla IBS (Irritable Bowel Syndrome) och Ulcerös Colit samt Morbus Crohn.Omega-6 finns framför allt i matoljorna majsolja, solrosolja, tistelolja, sojaolja m fl. Olivolja och rapsolja innehåller mera av enkelomättade fettsyror, och därmed mindre omega-6.Margariner som Becel, Milda, Runda bords och Keijo innehåller hög halt av omega-6.Vegetabilska fetter som i spannmål innehåller bara omega-6.
Omega-3 har motsatt effekt, det är inflammationsdämpande. Det behövs bara några få gram om dagen av det. Omega-3 finns i fisk (som ej har odlats med omega-6), i fiskolja, i smör och köttfett från kor som har betat gräs och inte ätit hög andel omega-6-rikt kraftfoder.
Omega-3 av vegetabiliskt ursprung (som i linfröolja) består av för korta kedjor, och vi kan inte tillgodogöra oss dem. De måsta passera via ett djur som kan förlänga kedjorna så att vi kan tillgodogöara oss dem.
Mättade fetter, som det finns hög halt av i smör, är inte inflammationsframkallande. Bregott är smör utblandat med rapsolja. Den innehåller mindre andel mättat fett och är inte lika bra som smör, men ganska bra ändå. I margariner finns det konstgjort mättade fetter, antingen via härdning av omega-6-oljor eller omestring av vegetabiliska mättade fetter. De härdade fetterna är erkänt sjukdommsframkallande, orsakar bla hjärtinfarkt. De omestrade margarinerna (ex Becel o Milda) har aldrig visats vara ofarliga för människor att äta. De kan opckså orsaka hjärtinfarkt och andra folksjukdomar, inte minst genom sitt innehåll av omega-6-syror.
Vetenskapliga studier har också tytt på att omega-6 orsakar andra inflammatioriska sjukdomar i kroppen, som hjärtkärlförkalkning och hjärtinfarkt, reumatism samt cancer.

Inga kommentarer: