lördag 6 februari 2010

6 feb Mina funderingar runt dagens Melodifestival

Nu har jag tjuvlyssnat på de första åtta bidragen i kvällens Melodifestival. Egentligen ska man inte göra så - tycker jag - utan se/höra dem live. Men, men...
http://svt.se/2.123448/1.1870399/
Först ut är Ola.
1. Ola är en osexigare variant av både Danny och Måns. Flickfavorit, ni vet den där farliga gruppen med tränade sms-tummar. Stompig pop. Går direkt vidare både till final och Friskis & Svettis-pass vad det lider.
2. Jenny Silvers "A place to stay" är dagsaktuellt cool, laid back-electronica. Börjar lovande men sen händer det liksom inget i refrängen. Lite blek.
3. Linda Pritchards "You're makin me hot-hot" är en struttig gympalåt med lätta R 'n' B-kryddor och lite av det där latinostuket som har plågat oss i några år. Nej säger jag.
4. Kvällens stora gäspning är "Road Salt" frmförd av Daniel Gildenlöw. Går fetbort.
5. Kvällens magplask måste vara detta bidrag! Anders Ekborg är en erkänt duktig och framgångsrik sångare. På andra estrader. Det här är bara hemskt, hemskt, hemskt och åter hemskt. "The saviour" är musikaldravel när det är som sämst. Går han vidare är det på gamla meriter.
6. Kvällens "nej, inte igen", hon som försöker och försöker men aldrig riktigt får till det. Hon som förmodligen vill vara gay-ikon men liksom Sahlene är långt från målet. Jag talar om Jessica Andersson.
Hon låter lite som Agnetha Fältskog men har ett bättre engelsk uttal och inte fullt lika vass ton. Jessica har en behaglig stämma men det är nåt... misslyckat över henne! "I did it for love" är ändå bara en trist ballad.
Bye, bye!
7. Frispråkarns "singel" är stendöd svensk hip-hop.
8. Så har vi då charmtrollet och veckans solstråle Salem Al Fakir. Multimusikalisk, kritikerfavorit med en omanlig röst. Han är en av jokrarna. Låten är inte skriven till kvällens tävling vilket hörs. Om det är bra eller dåligt per se, får ni själva avgöra. Det här är inte en självklar trudilutt.
Men efter x-antal lyssningar kanske vi hamnar i det där typiska festival-ruset och tror att vi har hittat VINNAREN.
Han går säkert vidare på ett eller annat sätt men skicka för guds skull inte iväg honom ut i Europa. Då får vi garanterat kvala!

Inga kommentarer: