fredag 26 februari 2010

26 Bonniers avtal - blä!

För enkelhetens skulle klipper jag hela nyheten från SFF:s hemsida. Läs & gråt!

Bonnier Tidskrifters avtal fördöms



"Bonnier Tidskrifters frilansavtal är tveklöst ett av de värsta avtalen på marknaden just nu." Det säger SFF:s förbundsjurist Catharina Ekdahl.

Svenska Fotografers Förbund, Svenska Tecknare, Journalistförbundet, Konstnärernas Riksorganisation och Bildleverantörernas förening fördömer starkt de uppdragsavtal som riktar sig till frilansande fotografer, illustratörer och skrivande journalister som vill jobba för tidskrifter som ges ut av förlaget Bonnier Tidskrifter, BT.

Enligt avtalen övertar Bonnier Tidskrifter alla ekonomiska upphovsrättigheter som innebär att tidningsförlaget - oavsett vilken enskild tidskrift som är uppdragsgivare - får rätt att använda bilderna/texterna. Och den rätten gäller inte bara i hela tidskriftsförlagets egen verksamhet utan även av utomstående företag i såväl Sverige som utomlands.

Exklusiva, obegränsade rättigheter
Enligt avtalet skulle Bonnier Tidskrifters användningsrätt även innebära en exklusiv rätt att använda materialet, där frilansarens möjlighet att sälja materialet vidare förhindras. För det skulle frilansaren utöver sitt uppdragsarvode få ett generellt påslag om 20 procent.

Förutom en obegränsad användningsrätt förbehåller sig även Bonnier Tidskrifter rätt att fritt ändra och manipulera i frilansarens inlämnade material. En rätt som normalt ska ligga kvar hos frilansaren själv.

Även tidigare verk omfattas
Även material som frilansaren tidigare har skapat för tidskriften omfattas av avtalet och den häpnadsväckande långtgående rätt förlaget genom avtalen kräver. Frilansaren har alltså enligt avtalet ingen rätt till någon form av extra ersättning för sådana verk trots den obegränsade användningsrätten. Inte heller kan frilansaren motsätta sig att tidigare inlämnat material omfattas av avtalet.

De rättigheter som Bonnier Tidskrifter förvärvar enligt avtalet upphör inte heller när frilansarens uppdrag för tidskriften har avslutats. Istället kräver BT en tidsobegränsad fortsatt användningsrätt för allt material som har skapats fram tills dess avtalet har upphört att gälla.

"Ett av de värsta avtalen på marknaden"
- Bonnier Tidskrifters avtal är tveklöst ett av de värsta avtalen på marknaden just nu, säger Catharina Ekdahl, förbundsjurist på SFF.

- Flertalet av klausulerna i avtalet måste anses vara direkt oskäliga. Fotograferna ges dessutom ingen möjlighet att på förhand få ta del av avtalet, utan avkrävs i princip att underteckna avtalet vid sittande möte med sin chefredaktör. De fotografer som vägrar acceptera villkoren erbjuds ingen förhandlingsmöjlighet och går därför istället helt miste om uppdragen. Vår avsikt från bildorganisationerna och Journalistförbundet är nu att avkräva Bonnier Tidskrifter en förklaring och omedelbar rättelse.

Inga kommentarer: