fredag 27 mars 2009

Jag tuggar vidare om topplöner. Argumentet att det är särskilt aktuellt med ifrågasättandet nu när vi är mitt i en ekonomisk kris och att metall har gått med på att SÄNKA löner håller inte enda ut. Oavsett kris eller inte, över 8 miljoner i årslön är - för mycket helt enkelt.
Jag skrev ett brev till Nordea.

Hej!
Med tanke på den senaste tidens diskussion om bonussystem och alltför höga löner, undrar jag i egenskap som kund hos Nordea, hur det ser ut hos er? SEB kan ju knappast vara den enda banken som "festar" upp pengarna. Vore verkligen tacksam för svar!
Med vänlig hälsning,Inger Bladh.

Här kommer det:

Hej Inger
Nordea har självklart tagit intryck av samhällsdebatten om bankledningarnasersättningar. Trots att Nordea presenterade ett mycket starkt resultat 2008 valde ledningen att avstå lönehöjningar.
Vi är också en av Europas säkraste banker (enligt en mätning nyligen) med ett starkt resultat och en stark finansiell position. Nordea har inte orsakat finanskrisen, den orsakades av amerikanska banker.
Nordeas fem högsta chefer har fryst sina löner i år och nästa år. De får inte heller någon rörlig ersättning (bonus) för 2008, 2009 och 2010. Styrelsens arvoden har också frysts. Vi uppfyller nu statens restriktionervad gäller detta, ett krav från staten för att de ska delta i vårnyemission.
Nordeas koncernchef har den högsta lönen (8,4 milj kr) av de svenska bankernas VD:ar, men då ska man också komma ihåg att Nordea är Nordens största finanskoncern, större än de andra tre bankerna tillsammans(börsvärde).
VD för Nordea Liv och pension får en rörlig ersättning i år på cirka 20procent. Bolaget har presterat marknadens bästa resultat, en avkastning på igenomsnitt nära 12 procent, vilket innebär att pensionsspararna får igenomsnitt 200-300 kronor mer i månaden.
Med vänlig hälsning Nordea Bank AB (publ)Mikael Walldin

Så jag svarade - kunde inte låta bli:

Tack för svar! Men jag tycker faktiskt att det är för höga löner, rent generellt. Ingen är värd den lönen. Möjligtvis en hjälte. Finns såna kvar?/Hälsningar

Svar:

Hej igen
Jag vidarebefordrar din synpunkt vidare inom banken. Nordea får löpande insynpunkter, vi har därför inte möjlighet att personligen lämna svar pådessa.
Med vänlig hälsning
Nordea Bank AB (publ)Mikael Walldin

Så folk, vad gör vi? Hur ändrar vi attityden - inte bara denna utan över hela banan. Jga blir helmatt...

Inga kommentarer: