fredag 5 oktober 2007

Flipp eller flopp

MorgonTV och frukost. Det är fredag tydligen för en nöjespanel ska tycka till bland annat om ny musik. Man hinner med Bruce Springsteen och BWO. Inga favoriter på den här adressen, om man säger så.
Alla säger Flipp på The Boss men bara Per Sindling-Larsen Flippar på BWO. De andra röstar Flopp.
Ok. Det är nu förvirrningen sätter in, vilket den alltid gör när man Flipp-floppar musik i TV-rutan. Det är så ängsligt och inkonsekvent.
När det gäller Bruce verkar alla rösta efter vad som förväntas. Det vill säga Bruce är stor över allt och HUGE i Sverige (om jag har fattat saken rätt). Hans skiva lär sälja.
När det gäller BWO röstar floppisarna efter EGET tycke och smak - vilket de deklarerar öppet.
Inkonsekvent och märkligt.
På ZTV, när den kanalen fortfarande hade musik som huvudtema, gick det för år sedan ett program som hette just Flipp eller Flopp. En nästintill självutnämnd expertjury satt och snobbade sig i rutan.
Och blandade ihop begreppen.
Som tittare blev det inte bara förvirrat utan tröttsamt.
Man kanske skulle ha gjort en Sune, mailat in ett klagomål. Men under 90-talet föddes idéen om sarkastiska redaktioner så någon förändring hade nog inte varit aktuellt. Jag hade säkert bara blivit hånad i TV-rutan och uppmanad att byta kanal.
Vilket jag gjorde tillslut.
Det här inkonsekventa förhållningssättet fanns även i undervisningen på Kulturama.
Vi skulle ha särskild bildanalys med Mikael.
Han deklarerade att bildanalys inte var värderande utan man skulle - om jag minns rätt - mer redogöra själva innehållet till exempel färg, form, linjer etc ni vet säkert.
Började man associera fick man på pälsen och fick börja om.
Emellanåt sa han saker som - surprise! - inte var efter eget utsago. Ibland lät han mer värderande analyser smyga sig emellan. Jag tog upp budkaveln och fortsatte. Men nej se det gick inte!
Det var inte bara jag som klampade i Mikaels klaver. Och vi var flera som skakade på huvudet och undrade över spelreglerna.
Så jag började sura ihop och ifrågasätta. Då blev Mikael arg - vuxet - så jag beslöt att inte säga nåt mer. För vad skulle jag säga? Vad skulle jag analysera om?
Qlara - som sa mycket tokigt på den tiden - skakade också på huvudet och sa att Mikael försöker sig på bildanalys på universitetsnivå men är inte konsekvent.
Jag valde att tro henne och det är nåt som jag fortfarande tror är sant.
Jag vill minnas att jag skolkade nästa lektion i ämnet. Den enda gången jag medvetet skippade redan betald studietid.
Med tanke på vilket hus denna Mikael bor i (i Älta för den nyfikne) kan man också tillägga att mannen inte har någon smak.
Men det är en annan femma.
Eller som en jury skulle ha sagt: en flopp.

Inga kommentarer: