lördag 2 juni 2007

Hinder på vägen skapar karaktärer

Mer djur.
Hade tidigare en cynisk bekant i min vänkrets, bunden till henne genom gemensam vårdnad av min förra katt Gribo (borde ha undersökt möjligheten att flyga med två katter men men…).
Hon hade/har starka åsikter om människor som förmänskligar husdjur. Hon raljerade vitt och brett, hur hon minsann aaaaaavskydde detta.
Jag själv tänkte väl inte så mycket på det, mer än att jag blev störd av hennes dominanta hållning i ämnet. Har dessutom lite svårt med japaner som arrangerar bröllop mellan hundar för massor med pengar, men det är ju nåt annat.
Hon var hundmänniska och tyckte inte så mycket om katter fast hon själv hade haft en – den alldeles fantastiske Gribo – kung över alla katter. Hur kan man inte tycka om honom, är för mig en omöjlig ekvation. En av livets stora gåtor.
Nåväl.
Hon sa att katter bara tyckte om en för att man gav dem husrum, klapp och mat. Att katter hade basbehov och inte så mycket mer. Att katter var djur och inget annat.
Jag trodde detsamma långt tidigare men ju längre jag har haft katt och olika katter, träffat andras katter, förstår jag att inget uttalande kan vara mer felaktigt.
De har basbehoven. Det har vi med. Sen kommer åsikterna. Och det mina vänner, skiljer sig rejält åt från kattindivid till nästa. Liksom i vår värld.
Därför kan jag med glädje nu meddela om följande forskning som jag också läste om i Metro – en källa till kunskap (nej, jag är inte avlönad tyvärr!).
Man har låtit göra en studie över vilda lejon gjord av svenska, tyska och nederländska forskare. Studien har varit publicerad tidskriften Nature. Den ger vid handen att livets många olika krav har gynnat evolutionen av olika personlighetstyper.
Vi, liksom djuren, blir utsatta genom livet av motstridiga faktorer.
Ibland gynnar livet vissa typer för att i andra faser favorisera en annan grupp. Driften har alltid varit densamma - att sprida generna vidare.
Målet är bestående. Medlen har skiftat.
Vissa tar risker. Medan andra tassar försiktigt fram genom livet.
Variationen av olika karaktärer kompletterar varandra.
Det verkar vara så att ju mer komplicerat livet och omgivningen är, ju fler och starkare individer uppstår så småningom.
Vi lever ett komplicerat liv.
Vi blir därför komplexa.
Vi har katter omkring oss.
De lär av oss.
Och där har du karaktärerna. Sida vid sida.

Inga kommentarer: