fredag 29 juni 2007

1408 är en skitfilm

Mikael Håfström gjorde filmen "Ondskan" som gick på export. Sedan fick han göra den oengagerade rullen "Derailed" med Jennifer Aniston och Clive "Kung Arthur" Owen.
Nu är han aktuell med "1408", baserad på en Stephen King-roman/novell så ni vet vart åt det lutar.
Såg den igår.
Låg i sängen sent med min lap top och hörlurar, vill inte störa granne (fönstret är öppet), med ena fingret på pausknappen och volymen lagomt lågt för att inte få skrämselhicka.
Den började bra. Som vanligt. Creepy. Obehaglig. Lovande.
Sen ballade den ut och nödvändigheten att hålla fingret på pausknappen försvann.
Jag blev nästan förbannad.
Det är en närstudie i hur många ansiktsuttryck John Cusack kan åstadkomma och de klassiska filmeffekterna radas upp. Känns mer som en TV-film än en rykande färsk biorulle.
Men någon riktig spänning är det inte. Möjligtvis en lektion i hur klaustrofobi och hallucinationer kan bryta ned en människa. Uttrycket "you can check out anytime you want but you can never leave" passar dock väl in.

Det snackas om att "1408" är 2007 års variant av "The Shining" men att ta den geniförklarade filmen i samma andetag som Mikael Håfströms skräckis går inte. Det får man inte. Det kan man inte. Det är tabu! NoNoNoNoNo!
Bara för att det utspelar sig på ett hotell med mord i historiebagaget betyder det inte att det är av samma klass!
Bara för att det är samma författare betyder inte det någonting!
King har skrivit bra böcker som har blivt bra filmer. Däremellan har han kackat ur sig ren skit. Han är en produktiv författare men ibland måste kvalitet går före kvantitet.

Inga kommentarer: