lördag 3 januari 2009

Polaroid transfers!

Dag två i min lilla workshop med polaroid transfers: image- & emulsion transfers. Fast i dag blev det bara halvtid. Jobbade på förmiddagen. Nu är jag så trött, så trött. Igår gjorde jag image transfers vilka ligger i bokpress i dag.
Image transfers innebär att man avbryter polaroidframkallning ungefär efter 15 sekunder. Sen trycker man det på blött/fuktigt akvarellpapper, rollar några varv på baksidan av negget och lägger sedan hela sandwich-anrättningen i varmt bad. Efter två minuter tar man upp det och lyfter sedan försiktigt bort polaroid-negativet. På akvarellpappret har du din image transfer!
Emulsion transfers innebär att man lyfter emulsionen från en helt framkallad polaroid (eller för den delen den urblekta varianten som är över efter image transfer) till en helt ny yta.
Man lägger "pollen" i hett vatten (typ kokande) i fyra minuter. Sedan lyfter man över bilden till en bytta med kallt vatten (eller rumstepererat). Det är nu man ska mycket försiktigt frigöra emulsionen från baksidan. Har man gjort rätt kommer den sedan att lyfta omkring i vattnet som en tunn nylonstrumpa.
Sen kommer mycket pill och försiktigt arbete: lyfta över emulsionen till en ny yta. Jag valde akvarellpapper men tydligen kan man föra över det till glass, tyg whatever.
Det är emulsions transfers jag har gjort idag.
Jag har också suttit klistrad vid nätet för att ta reda på hur jag ska hantera det faktum att polaroid har/kommer att lägga ned sin tillverkning. Redan nu är det mycket svårt att få tag på film. Mitt lager börjar tryta men har hittat ett ställe så jag har i alla fall beställt tre nya paket à 20 bilder.
60 polaroider och de 10 jag har kvar. 70 jävligt viktiga neg.
Ojojojojoj!
Livet är hårt.
Och dyrt som fan är det. Varje exponering kostar över 25 kr. Sug på den du!
Jag svär. Men det är befogat.
Men nu är min arbetsdag över. Jag är trött, har ont i ryggen och är hungrig. En ovanlig känsla.
I min dator har jag "Flygmalajen". Hur bra kan det inte bli?

Inga kommentarer: