fredag 9 januari 2009

Kokar blomkålsmos samtidigt som jag fortsätter med Skistar. Snart, snart...
Senare idag ska jag och några hänga bilderna som skall visas på Galleriet, på vernissaget imorgon. Jag har inte gjort en alldeles fet promotion mest på grund av tidsbrist och sjukdom. Det får bli som det blir. Det kan inte hjälpas.
Lyssnar på inspelade Rakt över disc-radio program från 80-talet. För de som läser min blogg, behöver jag knappast berätta att Clabbe, den patetiske idol-jurynmedlemmen, var en känd och flitigt anlitad discjockey på sin tid. Han hade ett radioprogram. Känd för sin rappa tunga. Det som var brukligt i programmet var att han babblade i låtarna, lite interaktivt så där. Lite happening. Man mixade om låtarna också i stor utsträckning, upptäcker jag nu. Det kanske var det som var grejen: att få höra låtarna i en annan form. Clabbe var ball då.
Nåt annat som blir tydligt är valet av låtar. Inte alltid så klockrent. Kul så här i efterhand att höra låtar som har totalt försvunnit. Och grupper och artister knappt nån kommer ihåg.
Utom Clabbe och möjligtvis Kaj Kindvall.
Men jag tror inte man skall räkna bort Clabbe. Han har nog koll även om han som jurymedlem var lite ute och cyklade emellanåt.
Räkna aldrig bort en 40-talist.
Info på wikipedia:
Rakt över disc var ett ungdomsprogram och sändes varje fredagskväll. Programmet utmärkte sig mycket tack vare Clabbes snabba och karaktäristiska prat mellan låtarna. Enligt Clabbe fick det aldrig vara tyst i showen, det skulle vara full gaspedal från början till slut. Clabbe hängde oftast på i slutfaden på låtarna med orden forsande ur munnen, men kunde ibland istället för att prata brista ut i egen sång eller fyra av ett spontant vrål. Ett återkommande uttryck av Clabbe i showerna blev yawsah, yawsah, yawsah, vilket blivit något av ett signum för honom.
Musikstilarna i showen var blandade med allt från
disco, poprock och synt, men inte sällan kunde han lägga in lite reggae, rockabilly eller något annat av lite mer udda karaktär. Clabbes snabba prat och den pumpande partymusiken varvades med tidstypiska jinglar.
Något av en tradition i P3 blev att Clabbe varje årsskifte dök upp med Rakt över nyårsdisc med gäster som Björn Skifs, Kalle Sändare,
Lasse Åberg och Ulf Lundell.
Rakt över disc var som populärast under åren 1980-85 och blev synonymt med sommar och party.
Sommaren 1986 försvann Rakt över disc ur radiotablån, men Clabbe dök upp i en reviderad upplaga av showen 1987, Nya Rakt över disc. Då löd mottot Lite mix, lite trix och lite snax och showen innehöll mera taktmixningar än tidigare år. Musiken blev då också alltmer klubborienterad med fokus på kommersiell
house och R'n'B. De efterföljande åren frångick Rakt över disc tidvis de invanda mönstren och sände också på vintern, och på lördagar, och på nätterna. När Sveriges Radio omstrukturerade P3 och gjorde om den till renodlad ungdomskanal 1993 försvann Clabbe ur tablån.

Inga kommentarer: