onsdag 30 april 2008

Valborg

Jag förknippar inte Valborg med studenter. Valborg för mig är när asfalten äntligen är bar och man tar fram cykeln och pumpar däcken. Valborg - då köpte man smällare, ettöres och kinapuffar. På kvällen cyklade man bort-i-Vittjärv och smällde lite på gatan utanför Margarethas hus på Gullringsområdet. Kanske man grillade korv, om det kommer jag inte ihåg så noga. Längre bort vid Idrottsgården fanns en stor brasa. Annars åkte man in till stan, vid Björknäs. Men det hände inte så ofta.
På kvällen cyklade jag hem i mörkret, kall, hungrig men lycklig.
Så var Valborg när man var unge.
Inga välkammade studenter som sjöng vackert "Vintern rasat..."
Sen blev man tonåring och på högstadiet gällde andra saker. Valborg och Lucia var tydligen de tiderna på året som spritdebuten skulle ske.
Verkar vara så fortfarande.
Kommer ihåg när jag var i Uppsala 1991 för att höra några kompisar spela. När jag anlände med tåget och gick genom stan fick jag en mindre chock: i gathörnen låg krossat glas och det stank alkohol överallt! Dessutom låg stan lite öde - som efter kriget.
Brukar det vara så här, frågade jag min kompis chockat.
Jo, nickade hon till svar.
Och då pratar vi inte om nån debut.
Champangefrukost.
Ölfrulle snarare.
Annars har jag varit nyttig. Har hunnit med en timmes snabb promenad på morgonen. Nu är det bootcamp som gäller! Kickstart.

Inga kommentarer: