måndag 3 november 2008

Kvinnokamp

Jag är lite av ett fan av Top model mest pga av fotograferingen åsså Tyra Banks förstås - superduktktig model av sin tid. Men efter typ tio, elva säsonger av såpan vill man se nåt annat upplägg: Make me a supermodel - blandat tjejer och killar. En likande approach men annat innehåll. Nivån seriösare och mindre hetsigt tempo. Som fotograf hinner man med. Men jag upptäcker annat också som gör mig mycket mer ledsen och desillusionerad.
Nån ska bli utröstad. Juryn väljer ut tre in "the bottom three" och Amerika ska rösta om vem som skall åka ut. Resten av gruppen vet inte vad som pågår. När så de två som har "överlevt" återvänder till modellhuset märks det såååååå tydligt hur killar tänker. De är så inställda att män som grupp ska överleva, bara en tjej har blivit utröstat så är det bra. Killar ser inte andra killar som konkurrenter - inte här i alla fall, och detta trots att modellvärlden av tradition är kvinnligt territorium och den enda yrkesgrupp där kvinnor tjänar mer pengar än män.
Den enda.
Fundera på det en kort sekund.
I alla fall killarna i programmet lyckas få mig som kvinnlig tittare att känna mig totalt exkluderad trots att gruppen av modeller är minst lika representativa från den kvinnliga sidan.
Man gör high five och är liksom extra stolta om en kille har överlevt.
Inbilla inte mig- don't even try att påstå att manlig kvotering inte existerar.
DET ENDA SÄTTET ATT FÅ IN KVINNOR I VÄRLDEN ÄR ATT VI SJÄLVA LYFTER FRAM OSS SJÄLVA ÄVEN OM EN MAN ÄR BÄTTRE JUST FÖR STUNDEN.
Nåt annat är otänkbart.
Tänk på det VARJE gång det är dags att rösta.
Rösta på en kvinna om du är kvinna för i slutänden - i slutänden gagnar det dig själv.
Och en liten passus - bara för att du väljer att rösta på en kvinna innebär inte det att du automatiskt röstar på ett sämre alternativ: snarare tvärtom!
De flesta män ser kvinnor enbart från ett perspektiv och duger inte kvnnorna till det - så finns de inte! Finns inget behov av dem
Så tydligt visas det i filmen "Yentl" av och med Barbara Steisand.
Detta är lag.
Det vet jag av egen erfarenhet.
Subtilt men alltför tydligt.

Inga kommentarer: