torsdag 19 april 2007

SJ, SJ gamle vän!

Har precis bokat en resa åt brorsans kompis (ja ibland leker jag resebyrå också. Vi hade jäääääätte mycket att göra runt julen i år).
Från Varberg (hu! får gåshud av förklareliga skäl) till Bussiga Boden. 750 kr tycker jag är billigt. Det är nästan så att man undrar what's the catch? Missade jag nåt?
Det är så olika vad resor inom Sverige kostar. Mellan Gbg och Stockholm är det ibland hutlösapriser. Kan det vara så att Boden inte är poppis eller att den som sätter priserna inte alltid är nykter? En praoelev perhaps? Jag bara undrar. Det går aldrig att räkna ut. Godtyckligt som kön till ugnarna, om ni ursäktar den drastiska jämförelsen.
Annat var det på min tid minsann: röd avgång må-tor och lör. Svart som satan fredag och söndag. Inget tjafs, inget knussel, inget "du som bor på udda husnummer". Det var enkelt. Sen inträdde en era av kaos, då SJ:s personal inte hade någon koll på vad deras chefer hade bestämt. Då var det verkligen "du som bor på udda husnummer"-stuket.
Det var cirkus varje gång.
Jag åkte SAS istället.
Sen kom Internet. Nu kan man boka själv och slippa en del av tramset. Visst finns här patruller, fråga bara nån i rulle (slang för rullstol). De kan berätta historier!
Åsså stackarna i Norrland. På SJ:s hemsida kan man inte boka tåg norr om whatever. Nä det är Connex som kör skruttiga tåg till norra Sverige. Gå vidare till en annan hemsida. Klicka dig mustrött.
Utöver det så har man stängt biljettkontoret i Boden!
Det största stressmomentet för mig är när min moster i Norge kommer på besök till Vittjärv med en enkel biljett. "Snälla, kan inte du hjälpa mig med returen" (eller om hon ska vidare till Örebor eller nåt.)
Hjälp! Vem kör och var och hur många olika biljetter behövs och är det spöstraff om man köper på tåget? Biljettkassan är ju bortmonterad.
Boden har som slagord "Fördel Boden", vit text på grön botten vill jag minnas. En gång i tiden hette det "Bussiga Boden". Jag tyckte det lät lite ironiskt som Tack för det Televerket! Det kanske var någon annan som klagade. Det Bussiga försvann och Fördelen kom till.
Men vad är ett namn egentligen? Boden har rest sig ur askan och sjukhuset i Sunderbyn har nog slutat att sjunka.
Somliga politiker i Norrbotten kan sluta se sig oroligt över axeln. Skillnaden mellan en hjälte och en förrädare är en fråga om tid.
Lär Napoleon ha sagt.
Kaffe? Det tackar man ju inte nej till!

Inga kommentarer: