fredag 4 juni 2010

4 juni Dear John

Lasse Hallströms nya film "Dear John" ligger etta på biotoppen i USA. Den har petat ned självaste "Avatar" från tronen.
När till och med regissören själv går ut i media och säger att "Dear John" är som en filmad Sigge Stark-roman, då är det liksom lite illa.
Man kan ju inte anklaga Hallström att vara någon tungsint filmmakare men tidigare berättelser har alltid haft någon form av nerv och/eller humor.
"Dear John" har samma sentimentala berättarstil som den utskrattade "Haichiko". Själv stod jag ut med den senare för jag blir gråtmild av lojala hundar. Speciellt om de ligger ute i en snödriva.
Och visst.
Det är väl inte underligt att amerikanarna tar "Dear John" till sina hjärtan. Det handlar ju delvis om att "serve the country" med the Twin Towers vajande svagt i bakgrunden.
Men allt är så präktigt och tillrättalagt. Till och med relationen mellan the soldier boy och hans autistiske far är lite väl... asfalterad. Men det är en scen som griper tag. Ordentligt.
Men flickorna lär dregla över John.
Några rader om titeln. Ett "Dear John"-brev (brev, ni vet innan facebook, sms och twitter) är ett där tjejen gör slut. You do the math. Under tiden kan du lyssna på en riktig klassiker som handlar om just det.
För övrigt brorsans absoluta favvo-låt.

Inga kommentarer: